Zespół Szkół w Chorkówce Szkoła Podstawowa im. Ignacego Łukasiewicza
https://spchorkowka.superszkolna.pl

12 kwietnia 2021 08:58 | Aktualności

12 kwietnia - Dzień Czekolady

   Znana od kilku tysięcy lat, spożywana w przeróżnej formie, wspiera układ krążenia, poprawia samopoczucie i dobrze wpływa na organizm. Ma tysiące odmian, kształtów i kolorów.

Polacy nie wyobrażają sobie lockdownu bez tabliczek czekolady i pralinek - te produkty kupuje się najczęściej. Szacuje się, że tak jak inni Europejczycy, statystyczny Polak zjada ponad 5 kg wyrobów z kakao rocznie.

   Dla łasuchów i wielbicieli czekolady mamy dobrą wiadomość - czekolada obchodzi swoje święto kilka razy w roku. Np. 7 lipca przypada Światowy Dzień Czekolady i tę uroczystość obchodzi się co roku z okazji rocznicy wprowadzenia czekolady do Europy. Z kolei największa w Polsce marka czekoladowa E. Wedel Dzień Czekolady obchodzi 4 września, aby pielęgnować historię i tradycję zapoczątkowaną przez rodzinę Wedlów. Obchody Dnia Czekolady w dniu 12 kwietnia to typowo polskie święto.

   Początków kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej. Wszystko zaczęło się od Majów, którzy już ok. 4000 lat temu wykorzystywali nasiona kakaowca do wytwarzania „czekoladowego” napoju. Stosowano je w trakcie ceremonii religijnych i jako lekarstwo. Później, dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba i odkryciu Ameryki nasiona tej rośliny przywędrowały do Europy dając początek rozwojowi produkcji czekolady na starym kontynencie.

   Pomimo faktu, że kakaowce jako pierwsi zaczęli uprawiać Majowie, przez wieki czekolada była przede wszystkim pitna. Dopiero Europejczycy wymyślili jej nowy format, zamykając głęboki, czekolady smak w tabliczce, po którą dziś tak chętnie sięgamy. Od tamtej pory, po czasy obecne, zaczęto wytwarzać wielorakie wzory, różnokolorowe odmiany tej słodkiej przekąski i dodawać do niej m.in. rodzynki, orzechy i bakalie, które zastygały w czekoladowej masie.

   Czekolada szybko zyskała popularność, którą cieszy się do dzisiaj. Doceniane są nie tylko jej walory smakowe, ale też pozytywny wpływ na samopoczucie, m.in. wzmaga koncentrację, przeciwdziała depresji czy opóźnia starzenie. Podnosi poziom endorfin, czyli hormonów szczęścia. Smacznego :))