12 kwietnia 2017 09:06
12 kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady. Tego dnia każdy uczeń naszej szkoły został obdarowany tym słodkim upominkiem przez przedstawicielki Samorządu Uczniowskiego. Kto nie lubi czekolady? Jest mnóstwo powodów, żeby ją jeść nie tylko dla poprawy humoru, lecz także dla zdrowia. Ale uwaga! Wyłącznie gorzką i w rozsądnych ilościach. Oto kilka jej zalet:
- Chroni serce, zapobiega powstawaniu zakrzepów i obniża ciśnienie krwi.
- Poprawia ukrwienie mózgu dzięki zawartym w ziarnie kakaowca polifenolom.
- Poprawia koncentrację i ułatwia uczenie się.
- Spożywana regularnie, ale w niedużych ilościach, zmniejsza ryzyko udaru.
- Chroni skórę przed słońcem. To zasługa flawonoidów, które są naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Kakao stymuluje przepływ krwi w skórze, a przy okazji zwiększa jej gęstość i nawilżenie.
- Zapobiega cukrzycy. To znowu zasługa flawonoidów, które zwiększają produkcję tlenku azotu, co z kolei zwiększa wrażliwość na insulinę. Dodajmy też, że gorzka czekolada ma stosunkowo niski indeks glikemiczny.
- Łagodzi kaszel.
- Pomaga w odchudzaniu.
- Poprawia nastrój, bo zawarta w niej fenyloetyloamina wprowadza w euforię. Tyle że aby osiągnąć pożądany efekt, trzeba by jej zjeść naraz co najmniej 10 kg. A to już by była przesada.
Zakup czekolad został sfinansowany ze środków pieniężnych uzyskanych ze sprzedaży placów w ,,Słodkie Środy".